De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is het vertrekpunt voor organisaties als het gaat om het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Uit de nieuwste monitor Arbo in bedrijf van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt echter dat een derde van de RI&E’s een onvoldoende scoort op kwaliteit. Hoe zorg jij wel voor een goede RI&E? We zetten het voor je op een rijtje:
1. Doorloop het RI&E-proces

Het doel van de RI&E is de risico’s en beheersmaatregelen ten aanzien van de veiligheid en gezondheid in het werk in kaart te brengen. Om dit voor elkaar te krijgen is de inzet van verschillende methodieken nodig:

  • Spreek mensen binnen je bedrijf
    Neem contact op met een bedrijfsarts, de vertrouwenspersoon en sleutelpersonen binnen jouw organisatie. Denk aan een manager bedrijfsvoering, facilitair manager, preventiemedewerker en mensen van de OR.
  • Raadpleeg een deel van de medewerkerspopulatie
    Bij hen doe je navraag over de beleving van de arbeidsomstandigheden. Het gaat dan om concrete arbeidsomstandigheden, zoals binnenklimaat, maar ook over beleving van werkdruk, pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Dit kun je onderzoeken door middel van vragenlijstonderzoek en/of (aanvullende) interviews.
  • Documentenonderzoek
    Naast de gesprekken en interviews is er nog het documentenonderzoek. Wat heb je als organisatie allemaal op papier staan qua procedures en arbobeleid? En als dat arbobeleid dan op papier staat, zie je dat in de praktijk uitgevoerd in de organisatie? Hier kom je achter door een rondgang te doen over afdelingen en langs werkplekken, waarbij je medewerkers vragen kunt stellen.
  • Opstellen van een RI&E
    Al deze data verwerk je en leg je vast in de RI&E. Dit houdt in: risico’s evalueren, grondoorzaken voor risico’s identificeren en ontbrekende beheersmaatregelen adresseren.
  • Opstellen van een plan van aanpak
    Met een goede RI&E zorgt de organisatie zelf voor het opstellen van een plan van aanpak. SMART geformuleerd en met maatregelen uitgewerkt naar de wijze waarop deze geïmplementeerd gaan worden.
2. Neem Psycho Sociale Arbeidsklachten (PSA) expliciet mee

Een RI&E wordt door veel organisaties nog gezien als het verzamelen en oplossen van fysieke concrete knelpunten binnen het pand. PSA wordt hierin vaak nog onvoldoende meegenomen. Met de toenemende stressgerelateerde klachten de afgelopen jaren is de PSA, waaronder werkdruk, een zeer belangrijk thema in de RI&E.
“Bij een goed beleid rond thema’s van PSA gaat het niet zozeer om het individu. In de RI&E onderzoeken we de aard en omvang van werkdruk, intern ongewenst gedrag en extern ongewenst gedrag onder de medewerkers. Ook achterhalen we wat de grondoorzaken hiervoor zijn. Op basis hiervan kan het beleid aangescherpt worden op organisatieniveau met aanpak van deze grondoorzaken, zodat de omstandigheden fundamenteel kunnen verbeteren.”

Welke risico’s lopen organisaties als PSA onvoldoende mee wordt genomen in een RI&E?

  • Bij onvoldoende inzicht in de aanwezigheid van werkdrukfactoren die kunnen leiden tot psychische overbelasting is er een groter risico op een burn-out. Je komt daar pas te laat achter wanneer medewerkers zich ziek melden.

  • Bij onvoldoende inzicht in aard en omvang van intern ongewenst gedrag (zoals pesten of discriminatie) in je organisatie, komen mogelijk pas signalen naar boven als medewerkers zich melden bij de vertrouwenspersoon of uit dienst gaan. Dit is zeer ondermijnend voor de organisatie.

  • Bij alle PSA-factoren speelt de leidinggevende een belangrijke rol: in het signaleren, maar zeker ook bij het acteren. Niet alleen op individueel niveau, maar ook op teamniveau.

3. Actualiseer de RI&E regelmatig

Een RI&E dient periodiek gedaan te worden. In de aanleiding voor vernieuwing van de RI&E liggen niet alleen veranderingen in de fysieke werkomgeving ten grondslag. Elke verandering binnen een organisatie kan een reden zijn om een RI&E te actualiseren. Denk aan een sterke groei van het aantal medewerkers, een nieuwe afdeling of werkproces, verhuizing en een reorganisatie.

4. De goede samenwerking

Van Campen Consulting vraagt je organisatie elk jaar om het plan van aanpak. Om zo als arbodienst met je samen te werken en bij te dragen waar kan aan het signaleren en verbeteren van de werkomstandigheden.

Hulp bij uitvoering RI&E

De Van Campen kerndeskundige adviseert je als klant graag bij het maken en onderhouden van de RI&E. Belangrijk is ook om aandacht te besteden aan de psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Als je dit wilt, bieden we je aan het onderzoek voor je uit te voeren (middels een vragenlijst) en met je te bespreken. Wanneer je dit wilt, neem dan contact op met Van Campen Consulting.

Meer weten of een vraag?

Neem contact met ons op of maak een afspraak. We staan je graag te woord.