%|%%|%

Van Campen Consulting onderzoekt competentieprofiel triagisten

Gepubliceerd op 07 oktober 2013

Van Campen Consulting voert een onderzoek uit naar het competentieprofiel van triagisten in relatie met de kwaliteit van de triage. “Over welke competenties moet een triagist beschikken om haar werk goed te doen. Wat is het gewenste competentie profiel? Tot nu toe zijn dat vragen die nog niet zijn onderzocht”, verklaart manager Instroom José Spelberg.”  “We hebben meer inzicht nodig in de competenties van professionele triagisten voor het waarborgen van een goede kwaliteit van telefonische triage.” 

Ontdekken welke competenties succesvol werkgedrag voorspellen 
Het doel van het onderzoek van Van Campen Consulting is ontdekken welke competenties (persoonlijkheidskenmerken, drijfveren en cognitieve capaciteiten) het succesvolle werkgedrag van een triagist kunnen voorspellen. Waarom is de ene triagist succesvol in haar werk en de andere triagist niet, terwijl zij beiden dezelfde opleiding hebben gevolgd en vergelijkbare werkervaring hebben?
De kwaliteit van triage wordt namelijk enerzijds bepaald door ervaring, geleerde kennis en vaardigheden door vooropleiding en training van de triagist in combinatie met organisatorische kenmerken (bijvoorbeeld: beslissingsondersteunende triagesystemen of supervisie). Anderzijds zijn persoonlijkheidskenmerken, drijfveren en cognitieve capaciteiten bepalend voor het functioneren van de triagist. 

Voor huisartsenposten belangrijk onderzoek
Het onderzoek van Van Campen Consulting is belangrijk voor huisartsenposten. “Voor de huisartsenposten is het van belang te weten aan welke competenties een triagist moet voldoen om haar werk duurzaam en professioneel uit te voeren”, vertelt Spelberg. “De huisartsenposten zijn in staat om bij de werving en selectie van deze medewerkers daar rekening mee houden. Dat niet alleen: ook kunnen ze er op sturen. Ze kunnen hun triagisten op de juiste vaardigheden scholen en toetsen.”

Twaalf huisartsenposten doen mee
Het onderzoek wordt uitgevoerd onder triagisten die de telefonische triage uitvoeren op de huisartsenpost (HAP). Door werving van Van Campen Consulting hebben twaalf huisartsenposten zich aangemeld voor deelname aan het onderzoek. Het gaat om huisartsenposten die onderling verschillen in hun werkwijze.
Elke huisartsenpost levert van iedere triagist vijf gesprekken aan voor het onderzoek. De auditoren van de huisartsenposten van Van Campen Consulting beoordelen met het gevalideerde meetinstrument HaakPlus® (Huisartsenzorg Ambulancezorg Acute zorg Kwaliteitssysteem professionele triage) de kwaliteit van de triagegesprekken.
Daarnaast worden de betreffende triagisten getest met gevalideerde instrumenten voor competentieonderzoek (persoonlijkheidsvragenlijst, drijfverentest, cognitieve capaciteiten, gestructureerd interview en integriteitsvragenlijsten) om de consciëntieusheid te onderzoeken. Ten slotte worden opleidingskenmerken in kaart gebracht.

Aanmelden nog mogelijk bij Van Campen Consulting
Huisartsenposten die ook willen deelnemen aan dit onderzoek, kunnen zich melden bij Van Campen Consulting. Het onderzoek loopt tot eind van dit jaar.

Certificeringen:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten