%|%%|%

Medisch beroepsgeheim gaat op de helling

Gepubliceerd op 04 augustus 2015

Medisch beroepsgeheim gaat op de helling

Het kabinet wil dat artsen hun beroepsgeheim negeren als zij denken dat er met een arbeidsongeschiktheid- of zorguitkering wordt gesjoemeld. De ministers van Volksgezondheid, Justitie en Sociale Zaken regelen in een conceptwetsvoorstel dat verzekeringsartsen en medisch adviseurs patiëntendossiers moeten overhandigen als ze fraude vermoeden. Dit meldt Trouw.

Vijf jaar geleden werd bekend dat frauderende psychiaters de overheid voor tientallen miljoenen euro’s hadden opgelicht. Mensen kregen via hen bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsuitkering, terwijl ze daar geen recht op hadden. Het kostte het Openbaar Ministerie veel tijd om dit te bewijzen doordat artsen hun dossiers niet wilden openbaren. Zo'n grote fraudezaak mag niet weer gebeuren, vindt de overheid.

Daarom zijn de ministeries al twee jaar bezig met een wet die artsen verplicht gegevens vrij te geven bij verdenking van fraude, volgens Trouw. Het betreft medisch adviseurs die werken voor de Sociale Verzekeringsbank en het Centrum Indicatiestelling Zorg, en om de verzekeringsartsen van de uitkeringsinstantie UWV die bepalen of iemand arbeidsongeschikt is. Met het wetsvoorstel van de drie ministers zouden artsen niet meer het risico lopen om voor de tuchtrechter te moeten verschijnen wegens het verbreken van hun beroepsgeheim. Als Justitie gegevens van patiënten opvraagt die van fraude worden verdacht, kunnen de artsen niet meer weigeren die te verstrekken.

De artsenfederatie KNMG is niet blij met het plan van het kabinet. Als de ministers het wetsvoorstel bij het parlement indienen, dan zal de KNMG daartegen in verweer gaan. De vereniging voor verzekeringsgeneeskunde NVVG doet dat nu al. Voorzitter Jim Faas: "In een fractie van de gevallen is er sprake van uitkeringsfraude. Moeten wij daarom het beroepsgeheim opofferen?".

Bron: www.skipr.nl

Certificeringen:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten