%|%%|%

Deelnemers triage-opleiding op Bonaire gaan landelijke kennistoets doen

Gepubliceerd op 03 maart 2016

Deelnemers triage-opleiding op Bonaire gaan landelijke kennistoets doen

Van Campen Consulting is vorig jaar gestart met het scholen van doktersassistenten en verpleegkundigen op Bonaire tot gediplomeerd triagist. In de opleiding krijgen ze handvaten en technieken aangereikt om de gespreksvoering met patiënten te verbeteren. Ze leren de hulpvraag duidelijk te krijgen, zodat de patiënt de juiste zorg krijgt. In juni gaan de cursisten meedoen aan de landelijke kennistoets. Het is een stap in de richting van het leveren van kwalitatief goede en veilige zorg én tevreden patiënten.

Triageren is een heel belangrijk onderdeel van het dagelijkse werk van een doktersassistente. In Nederland vinden we dat een doktersassistente triage goed onder de knie moet hebben. Het vak triagist vereist specifieke deskundigheid en scholing. Dat is nodig om veilige zorg te kunnen leveren en patiënten gerust te stellen. Steeds meer doktersassistenten willen zich verder professionaliseren en volgen de opleiding tot triagist. Een doktersassistente of verpleegkundige met het diploma beschikt over bijzondere competenties en vaardigheden.

Hoe zit het op Bonaire?
De gezondheidszorg op Bonaire is iets anders dan in Nederland. Bijna alle patiënten komen naar de dokter en de dokter gaat bijna niet naar de patiënten. Mensen bellen niet eerst met de huisartsenpost, soms wel naar de praktijk. Daar zijn geen duidelijke afspraken over. De manier waarop de zorg is georganiseerd, is zeer ‘geld gestuurd’. Kortom de juiste zorg, op het juiste moment en door de juiste zorgverlener is nog niet bekend, laat staan geïmplementeerd.

Ook wordt er anders gewerkt dan wij gewend zijn. Wij werken volgens bepaalde kwaliteitsnormen en protocollen en toetsen ook of we ons daaraan houden. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden goede kwaliteit van zorg te leveren. Triagisten gebruiken de NHG-TriageWijzer, maar op Bonaire kennen ze dit hulpmiddel niet.

Mooie mijlpaal

Certificeringen:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten