%|%%|%

Boekbespreking "Werken iedereen wordt er beter van" door Intermediair PW

Gepubliceerd op 20 november 2012

Ziek? Gewoon blijven werken!

Auteur: Aline de Bruin | 15-11-2012

Blijven werken – ook als je ziek bent – is vaak een gezondere optie dan thuisblijven. Dat stelt Marleen Teunis in haar boek Werken, iedereen wordt er beter van. Het boek introduceert een vernieuwende methode die op een andere manier omgaat met ziek zijn en verzuim.

Marleen Teunis heeft twintig jaar werkervaring als trainer en organisatieadviseur. Ze is tevens directeur van een organisatieadviesbureau. Met haar methode van oplossingsgericht verzuimmanagement, die is beschreven in het boek Werken, iedereen wordt er beter van, stelt ze dat het mogelijk is om het verzuim terug te dringen tot in ieder geval 3 procent.

Zieke medewerkers zijn er meer bij gebaat om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. "Natuurlijk mogen zieke mensen thuis uitzieken. Als dat helpt om sneller beter te worden, moet je dat vooral doen. Maar de ervaring leert dat het voor zowel werkgevers als werknemers beter is om weer snel aan de slag te gaan."

Mensen die blijven werken, zijn nuttig bezig en kunnen bij collega's hun verhaal kwijt. "Het kan best zijn dat je minder productief bent, maar dat maakt niet uit", vervolgt Teunis. "Je mag erbij blijven horen. Als je lang thuiszit, voel je je vergeten en dat is sowieso niet goed voor het herstel."


Hervattingsplan
De methode van het oplossingsgericht verzuimmanagement laat mensen eerder terugkeren op hun werk door oprecht aandacht aan hen te besteden en met hen te bespreken hoe het ontstane probleem opgelost moet worden. Dat kan door middel van een hervattingsplan. "Na een aantal dagen zijn de meeste mensen weer mobiel en in staat om naar kantoor te komen. De werkgever stelt dan een aantal praktische vragen over het ziekteproces. Hoe gaan we ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk gaat herstellen? Hoe lang denk je nodig te hebben om weer aan het werk te gaan? Het is belangrijk om meteen te visualiseren wat er van je verwacht wordt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat herstel langer duurt als er geen einddatum is gevisualiseerd."

Marleen Teunis stelt nadrukkelijk dat zowel de werkgever als de werknemer verantwoordelijk is voor een goed resultaat. De werknemer moet alles doen om te herstellen en de werkgever moet alles doen wat in zijn vermogen ligt om de medewerker weer aan het werk te krijgen.

De werkgever is verantwoordelijk voor de hulptroepen. Hij moet zich behulpzaam opstellen en er alles aan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen." De methode van Marleen Teunis zorgt voor de juiste zorg op het juiste moment voor de medewerker. "De methode is juist liefdevol. Je toont oprechte belangstelling voor de werknemer en blijft met hem of haar communiceren."

Kostenpost
Het boek Werken, iedereen wordt er beter van is ruim twee jaar geleden verschenen. De reactie van een aantal mensen uit het veld was aanvankelijk wat sceptisch. "Ze zeiden: je hebt mooi praten, maar we weten al hoe het werkt. Nu wordt mijn methode steeds meer wetenschappelijk onderbouwd en zie je dat het verzuimpercentage ook echt omlaag gaat. Maar het blijft confronterend voor veel mensen. Je moet de manier van leidinggeven namelijk ook aanpassen. Een cultuurverandering binnen de organisatie is noodzakelijk."

Voor veel werkgevers is verzuim een grote kostenpost en het kan nooit kwaad om die aan te pakken. "Met de methode van het oplossingsgericht verzuimmanagement is het mogelijk om het verzuim in de zakelijke dienstverlening terug te dringen tot 2 procent en in de sectoren zorg en onderwijs tot 3 procent. Dat bespaart een hoop geld."

Meer informatie:
Titel: Werken, iedereen wordt er beter van
Auteur: Marleen Teunis
ISBN: 9789013078527
Prijs: 34 euro (tot en met 31 december 2012); daarna 40 euro

Trefwoord: verzuimbeheer

Bron: http://www.intermediairpw.nl/artikel/vakinformatie/388176/ziek-gewoon-blijven-werken.html

 

Certificeringen:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten