%|%%|%

1e Arbo Innovatie Congres 15 september 2015 - Inspiratie en inzicht!

Gepubliceerd op 29 september 2015

1e Arbo Innovatie Congres 15 september 2015 - Inspiratie en inzicht!

Afgelopen dinsdag 15 september verzamelden zich ruim 125 Arboprofessionals in het Oude Magazijn te Amersfoort om te luisteren naar en te praten over innovatie op het gebied van verzuim, re-integratie, preventie en vitaliteit.


Innovatie heeft vele gezichten en Arbo is een breed vakgebied. Dat werd gedurende deze dag wel duidelijk. In de loop der jaren is er steeds meer onder Arbo gaan vallen en beslaat het een groter deel van het HR vakgebied. Er is ook steeds meer wisselwerking.

Het wordt niet makkelijker voor werkgevers: automatisering, transparantie op de werkvloer, strengere wetgeving, meer verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd is er behoefte aan meer zelfsturend personeel. We doen het meeste aan verzuimbeleid terwijl de grote winst te halen is bij preventie en vitaliteit.

Wat betreft het verzuimbeleid was het geluid van Marleen Teunis dat we goed moeten kijken naar onze huidige arbodienstverlening. Artsen en providers vooral inzetten op hun expertise en bij complex verzuim. Dat vraagt wel om professioneel case management bij bedrijven en aandacht voor de menselijke maat.
Aan de andere kant zijn er ook baanbrekende digitale mogelijkheden. Er gaan grote stappen gemaakt worden met online toepassingen, zowel qua inzicht en datavergaring als qua online behandelingen.

Arjella van Scheppingen opende de ogen met het feit dat leefstijl interventies een stuk minder effectief zijn dan ingrijpen op de organisatiecultuur. Vitaliteit is 'Niet poetsen, maar lullen'.
Carina Benninga zweepte de zaal op met aanstekelijk enthousiasme om meer positieve energie los te maken in organisaties. En Marieke Sprengers liet ons voelen hoe mensen de verkeerde kant op gestuurd kunnen worden door hun eigen en volstrekt normale gedachten.
Frans van Loef eindigde met een sterk pleidooi voor werkdrukvermindering door te stoppen met stapelen: Taak er bij? Taak er af! Dat geldt voor iedereen, van hoog tot laag.

Naast aandacht voor verzuim en re-integratie, was er ook veel tijd voor nieuwe inzichten om preventie en vitaliteit vorm te geven. Organisaties hebben tijd nodig om zich aan te passen aan snel veranderende omstandigheden, maar gelukkig zijn er veel professionals die gepassioneerd werkzaam zijn op dit prachtige werkveld!

Volgend jaar op Prinsjesdag staat de volgende editie gepland. Dinsdag 20 september 2016. Save the date!

Certificeringen:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten